Henkie en poetsgarnalen

Vanmiddag even naar Verloop geweest om een Henkie en twee poetsgarnalen te kopen. Gelijk ook voeding voor de koralen gekocht, zowel van Red Sea als van Colombo. Red Sea heeft twee flesjes, Colombo zit in een zak. Van alledrie moet 4 ml per dag worden gegeven. Na het toevoegen van de vis en garnalen de eiwitafschuimer even stil gezet en de voeding voor de koralen toegevoegd. Na ruim een half uur de eiwitafschuimer weer aangezet. Ook nieuw diepvriesvoer gekocht (artemia en mysis).

Vissen overgezet

Begin van de middag eerst nog even de meest belangrijke waterwaarden gemeten en die waren goed. Tegen het einde van de middag de beide stenen uit het kleine aquarium gehaald zodat de visjes geen schuilplaats meer hadden. Daarna een laagje water uit het kleine aquarium geschept en in een bakje gedaan. Vervolgens de visjes gevangen en in hun eigen water in het bakje gedaan. “Vissen overgezet” verder lezen

Het licht is aan

Ik ben begonnen met lichtprogramma P1, dit geeft vier uur licht per dag, van 10:00 tot 16:00 uur. Iedere vier dagen gaat er worden overgeschakeld op een (uur) langer programma totdat de volledige twaalf uur per dag een feit is. Dit neemt nog iets meer dan drie weken in beslag, uitgaande van een verlenging iedere drie dagen.
“Het licht is aan” verder lezen

Laatste elektra aangesloten

Vanmiddag weer even op de knieën gegaan om de laatste stukken elektra aan te sluiten. Op drie plaatsen moest er een verloopstekker worden toegepast om het erboven of eronder gelegen stopcontact vrij te maken. Ook de voeding voor de Arduino is al aangesloten al is de Arduino zelf dat nog niet, hoef ik straks niet weer die DJ switches van hun plaats te halen. Het snoertje van deze voeding is echter wel knap kort zodat de Arduino helaas niet tegen de achterwand bevestigd kan worden. “Laatste elektra aangesloten” verder lezen

Waterwaarden nagenoeg goed

Vanmorgen weer even de meest belangrijke waterwaarden getest. De meest belangrijke op dit moment, het ammonia gehalte (NH3 + NH4) was de vorige keer nog 0,25 mg per liter en dat was nog te hoog. Door het kweken van een bacteriecultuur moest dit gaan zakken. Inmiddels is dit gezakt tot < 0,15 mg per liter en dus kan er langzaam maar zeker gedacht gaan worden aan het toevoegen van levende wezens. “Waterwaarden nagenoeg goed” verder lezen

Water bijna goed

Vanmiddag een kleine water controle gedaan. Getest: temperatuur, pH waarde, zoutgehalte, NO3, NO2 en NH3+NH4. Alle waarden waren inmiddels goed op de ammonia (NH3+NH4) na. Deze stond op 0,25 terwijl deze eigenlijk 0 moet zijn. Om deze waarde omlaag te brengen twee maatdopjes bacterie cultuur toegevoegd. Dit voorlopig even om de dag herhalen.

De algen beginnen te groeien

Ondanks dat er nog totaal niets aan het aquarium is gedaan beginnen toch de algen al te groeien. Het enige dat in feite aan staat is de verwarming en de pompen. Je kan zien dat ze op het zonlicht van buiten reageren want alleen aan die kant is er algengroei. Vandaag ook voor het eerst een bacteriecultuur toegevoegd om de groei te bevorderen.

Het laatste water

Vanmiddag het laatste aangemaakte water in de sump gepompt. Het niveau staat nu een kleine centimeter onder de streep wat overeenkomt met één liter water. Afhankelijk van het zoutgehalte van het water zal hiervoor of zout water aangemaakt gaan worden of het wordt bijgevuld met osmosewater. Als de gewrichten weer een beetje willen meewerken zullen de laatste elektrische aansluitingen worden gedaan zodat alle pompen kunnen gaan werken. Ook zal alle, nu nog loshangende, bedrading gebundeld en vastgezet gaan worden om een net geheel te krijgen.

Laatste aanmaak zout water

Vanmiddag eerst even gemeten hoeveel liter water er nog nodig is om het water in de sump op peil te krijgen, dit was 17 liter. Een herberekening gedaan van de benodigde hoeveelheid zout, 823 gram, en dit aan het water toegevoegd. Morgen kan dus de laatste hoeveelheid water aan het aquarium worden toegevoegd. Er is dan in totaal 206 liter water in het aquarium gepompt (9 x 21 plus 17 liter). Doordat inmiddels de nodige pompen draaien, is het water nagenoeg volledig helder. Alleen het zand nog een beetje beter over de bodem verdelen.