De druiven beginnen te verkleuren

De onderste bladeren van de Attika beginnen al leuk te verkleuren, een vroege herfst dus voor deze bladeren. De bladeren daar boven zijn nog allemaal lekker groen en zouden eigenlijk uitgedund kunnen worden, maar ik denk dat ik ze voor dit jaar lekker zo laat groeien. Bij de wintersnoei, ergens in de eerste helft van december, gaat toch het grootste gedeelte van de takken er weer vanaf.
“De druiven beginnen te verkleuren” verder lezen

Herstel oude schutting

Maar goed dat we de oude schutting delen niet hebben weggegooid. Een paar dagen geleden kwam ik ineens op het idee om geen nieuw schutting te gaan maken, maar gewoon de oude schutting te gaan herstellen. Voor zover ik me kan herinneren zijn er alleen een paar deklatten kapot gegaan tijdens het afbreken, de schutting delen zelf zijn volgens mij nog geheel intact. “Herstel oude schutting” verder lezen

Mandevilles gekocht en geplaatst

Vanmiddag twee rode mandevilles gekocht en, nadat de zon van dat stuk van de tuin weg was, deze in de potten geplaatst. Vervolgens nog wat potaarde toegevoegd en zowel de mandevilles als de druiven weer een behoorlijke hoeveelheid water gegeven. De druiven lopen ook al lekker uit, vooral de Attika aan de linker kant, maar deze geeft ook eerder druiven dan de Suffolk Red aan de rechterkant. Daar kan wel twee maanden tussen zitten.

Onderhoud druiven

De druiven beginnen beiden al knoppen te vertonen en bij de Attika beginnen deze al een klein beetje uit te lopen. Vandaar vanmiddag eerst even een zak Mediterrane potgrond gehaald bij Houweling. Daarna bij beide druiven eerst de stukken lei even eruit gehaald en vervolgens het onkruid verwijderd. Na het omwoelen van de bovenlaag zijn bij beide druivelaars twee schepjes speciale druivenmest door de bovenlaag gemengd. “Onderhoud druiven” verder lezen

Druiven gesnoeid

Vandaag was het gelukkig weer een beetje weer, reden genoeg om de druiven te gaan snoeien. Van iedere druif de twee meest belovende uitlopers behouden en hier het restant, na het derde oog, gesnoeid. De andere uitlopers kort na de hoofdtak weggeknipt. Van het voorjaar het onkruid even weghalen en wat mest door de aarde woelen.

Het laatste blaadje is gevallen

Vanavond is eindelijk het laatste blaadje van de Attika gevallen. Nu nog even twee weken wachten en dan kunnen beide druivenstruiken gesnoeid gaan worden. Heb ik nog even de tijd om na te kijken wat hierbij het beste is. Ik weet nog wel dat ik twee takken moet laten staan en tot 40-45 cm boven de grond moet gaan snoeien, maar er was ook nog iets over ogen. Dat ga ik dus nog even uitzoeken.