De druiven beginnen te verkleuren

De onderste bladeren van de Attika beginnen al leuk te verkleuren, een vroege herfst dus voor deze bladeren. De bladeren daar boven zijn nog allemaal lekker groen en zouden eigenlijk uitgedund kunnen worden, maar ik denk dat ik ze voor dit jaar lekker zo laat groeien. Bij de wintersnoei, ergens in de eerste helft van december, gaat toch het grootste gedeelte van de takken er weer vanaf.
“De druiven beginnen te verkleuren” verder lezen

Onderhoud druiven

De druiven beginnen beiden al knoppen te vertonen en bij de Attika beginnen deze al een klein beetje uit te lopen. Vandaar vanmiddag eerst even een zak Mediterrane potgrond gehaald bij Houweling. Daarna bij beide druiven eerst de stukken lei even eruit gehaald en vervolgens het onkruid verwijderd. Na het omwoelen van de bovenlaag zijn bij beide druivelaars twee schepjes speciale druivenmest door de bovenlaag gemengd. “Onderhoud druiven” verder lezen

Druiven gesnoeid

Vandaag was het gelukkig weer een beetje weer, reden genoeg om de druiven te gaan snoeien. Van iedere druif de twee meest belovende uitlopers behouden en hier het restant, na het derde oog, gesnoeid. De andere uitlopers kort na de hoofdtak weggeknipt. Van het voorjaar het onkruid even weghalen en wat mest door de aarde woelen.

Het laatste blaadje is gevallen

Vanavond is eindelijk het laatste blaadje van de Attika gevallen. Nu nog even twee weken wachten en dan kunnen beide druivenstruiken gesnoeid gaan worden. Heb ik nog even de tijd om na te kijken wat hierbij het beste is. Ik weet nog wel dat ik twee takken moet laten staan en tot 40-45 cm boven de grond moet gaan snoeien, maar er was ook nog iets over ogen. Dat ga ik dus nog even uitzoeken.

De herfst is begonnen

Aan de druiven is duidelijk te zien dat de herfst is begonnen. Aan de Suffolk Red zitten momenteel nog drie gele blaadjes en ook de Attika ziet er nu schitterend uit met al die mooie gele, rode en groene kleuren.

Druiven bemest

Vanmorgen de beide druiven bemest met kalk. In iedere bak een maatschep van 15 gram gestrooid en daarna met een harkje licht door de bovenlaag van de aarde verdeeld. Hierna alle planten achter een flinke scheut water gegeven om de kalk een beetje op te lossen en door de aarde te verdelen.

Druif in bloei

>De bloei van een druif stelt eigenlijk helemaal niets voor. Van de Attika heb ik nog helemaal niets gezien dat ook maar in de verste verte op iets van bloei lijkt. De Suffolk Red daarentegen heeft wel heel erg kleine en onopvallende bloemetjes. Snel maar een foto van genomen voordat het weer voorbij is.

Druiven gekocht

Vanmiddag bij Houweling (fruitbomen.net) twee druivelaars, vier zakken mediterrane potgrond, bindbuis en een druiven groeipakket gekocht. Thuis gekomen eerst alles uitgeladen en daarna de beide druivelaars tien minuten in een pot met water gezet zodat ze zich vol kunnen zuigen. In de tussentijd in ieder van de bakken een zak potgrond geleegd om een bodem te hebben om de druivelaars straks op te zetten.
“Druiven gekocht” verder lezen

De pergola is klaar

Vanmorgen nog een doosje draadkrammen gekocht en deze begin van de middag gebruikt om het gaas op de pergola vast te zetten. Begonnen aan de keuken kant en daarna eerst over de bovenkant van de pergola de voorkant van het gaas vastgezet. Vervolgens het overschot aan gaas verwijderd met een boutknipper en daarna de rest vastgezet. Door de weerbarstigheid van het gaas (opgerold geweest) was het soms lastig om de krammen er goed in te krijgen, maar met behulp van een tangetje, om de krammen vast te houden, is het uiteindelijk toch goed gelukt.
“De pergola is klaar” verder lezen

Pergola vastgezet

Vanmiddag eerst een poging ondernomen om de pergola haaks te krijgen (als voorbereiding op het aanbrengen van het gaas). Over de grootste afstand is een stuk sisal touw dubbel aangebracht en dit is met een stok steeds strakker in elkaar gedraaid. De eerste keer werd dit te strak aangedraaid en knapte het touw. Bij de tweede keer niet zoveel spanning er op gezet zodat de pergola de tijd krijgt om (hopelijk) een beetje bij te trekken. Daarna gelijk de pergola met een stoelhoek aan de muur bevestigd zodat het geheel nu een stuk steviger staat.