Bezoek vereniging

In de Gouwe Koerier stond een klein artikel over vereniging Vogelvreugd uit Hazerswoude-Rijndijk. Zij hielden voor de 53e maal hun jaarlijkse tentoonstelling en deze was gratis toegankelijk voor publiek. Vanavond zou deze tentoonstelling open zijn van 20:00 tot 22:30. Toen we echter om 20:00 naar binnen wilden, kon dat niet omdat er eerst nog een prijsuitreiking plaats zou vinden. Om 20:15 konden we naar binnen waar veel vogels opgesteld stonden.

Op iedere kooi was een sticker aanwezig met een groot nummer en met kleine letters wat voor vogel het was, je had er bijna een vergrootglas voor nodig. Er was van alles van kanaries, parkieten, dwergpapagaaien tot de door ons gezochte tropische vogels. Na rond gekeken te hebben ging ik op zoek naar de persoon die ons in eerste instantie had tegen gehouden toen we naar de zaal wilden gaan. Volgens het artikel in de krant kon je namelijk ook informatie krijgen.

Deze persoon bleek echter gespecialiseerd te zijn in kromsnavels en die willen wij niet hebben, hij verwees ons naar iemand anders voor de tropische vogels. Nadat ik hem de lijst met vogels had laten zien en hij hier wat over had verteld liet ik hem de lijst met planten zien. Hierop schoof hij mij weer door naar iemand anders die de penningmeester bleek te zijn.

Alle genoemde planten zijn geschikt, vooral de bamboe en de hulst. Het gesprek werd echter vele malen onderbroken door mensen die een catalogus kwamen halen of die contributie kwamen afrekenen. Het gesprek ging dus met horten en stoten. Er kwam veel nadruk te liggen op het ringen van de vogels als je mee wilt gaan doen met een tentoonstelling.

De plaatsing en de grootte van de volière is op zich niet verkeerd, maar er kan geen direct zonlicht in de kooi komen. Er moet per dag zeker met tien uur licht rekening worden gehouden dus in het winterseizoen zal er extra verlicht moeten worden. Hierop heb ik eens gekeken naar de tijden van zowel de zonsopgang als de -ondergang op 21 december, de kortste dag. Deze tijden zijn respectievelijk 8:46 en 16:30 waardoor er een periode van daglicht is van 7:34. Er werd aangeraden om verlichting op een timer te zetten en LED TL-balken te gebruiken zodat er tot ongeveer 20:00 uur licht is.

Verder werd er nog een tip gegeven om voor meer informatie eens te kijken op de site van Vivara (winkel) en die van de NBVV (bond). Als laatste tip werd nog vermeld dat de vliegstokken het beste aan touwtjes opgehangen kunnen worden zodat deze heen en weer kunnen bewegen.

Ook bij deze vereniging kreeg ik weer het beklemmende gevoel van een besloten kliek waarbij de diverse leden het allemaal beter denken te weten dan alle anderen. Ook zitten die niet te wachten op nieuwelingen en zeker niet op personen “die zomaar even langs komen”. Dit gevoel heb ik al een aantal malen, bij andere interessegebieden, “mogen” ervaren en dat weerhoudt mij er steeds van om naar dergelijke bijeenkomsten te gaan laat staan om er lid van te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *