Stappenplan

Je kan niet een dierenwinkel binnenstappen en alles in één keer kopen. De vogels zouden dan bij thuiskomst veel te lang in hun transportdoosjes moeten blijven zitten terwijl de rest van de aankopen in elkaar en op hun plaats worden gezet. Een goed doordachte en gefaseerde aanpak zal dus moeten worden uitgedacht. Dit is in een aantal stappen onder te verdelen. Op ieder van die stappen zal hieronder nader worden ingegaan.

Oriëntatie
Eerst zal goed bekeken moeten worden welke kooi er aangeschaft zal gaan worden. Dit zal mede bepalend zijn voor bijvoorbeeld de kast waar deze op geplaatst gaat worden. Hierbij zal ook bekeken moeten worden welke attributen waar geplaatst kunnen worden zoals bijvoorbeeld de eet en drinkbakken maar ook een badje en de benodigde nestmogelijkheden.

Kast
Als bekend is wat het grondoppervlak van de kooi zal gaan worden, dan kan er gekeken gaan worden naar een geschikte kast om deze kooi op te gaan plaatsen. Dit zou een kast met een deurtje kunnen zijn, maar als dat deurtje open wordt gezet dan zal de kast de neiging hebben om voorover te kantelen. Een ladekast is hiervoor dus veel geschikter. Deze zal minimaal net zo groot moeten zijn als het grondoppervlak van de kooi en dient ook minimaal 70 cm hoog te zijn zodat de kooi boven de eethoektafel zichtbaar is.

Nadat de hoek, waar de vogelkooi moet komen te staan, hiervoor geschikt is gemaakt, zal de ladekast gemonteerd moeten worden. Dit zal vermoedelijk een kast van Ikea gaan worden dus er zal het nodige schroef en timmerwerk moeten worden verricht. Mogelijk moeten ook in de laden losse bakjes worden geplaatst om de diverse zaken in te kunnen zetten. Hierdoor wordt voorkomen dat deze in de kast zullen “lekken”. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan voer maar zeker ook aan een bus of zak schelpzand.

Kooi met toebehoren
Nadat het kastje op zijn plaats is gezet gaat het tijd worden om de beoogde kooi en dergelijke aan te gaan schaffen. Ik ga ervan uit dat de diverse etensbakjes met de kooi worden meegeleverd maar daarnaast zullen ook drinkbakjes moeten worden gekocht. Op de foto’s, die bij Hoodie zijn gemaakt, zie ik hiervoor steeds transparante kolommen waarvan het drinkgedeelte door de tralies heen steekt.

Op dezelfde manier zullen er bakjes door de tralies gestoken moeten kunnen worden waarin snoepvoer, zoals bijvoorbeeld eivoer, kan worden gedaan. Ook zullen alvast de diverse nestmogelijkheden aangeschaft moeten gaan worden en in de kooi worden aangebracht. Hetzelfde geldt voor de meegeleverde vliegstokken. Bij de plaatsing hiervan zal rekening moeten worden gehouden met de afstand tot de buitenkant van de kooi en ook dat ze niet onder elkaar of onder nestmogelijkheden komen te zitten om vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen.

Vogels
Pas zodra alles helemaal klaar is en ook zaken zoals voer, sepia, grit, maagkiezel, schelpzand, gierst en diverse soorten nestmateriaal zijn aangeschaft dan gaat het tijd worden om de gewenste vogels aan te gaan schaffen. Deze zullen in kartonnen transportdoosjes worden geleverd om zoveel mogelijk de stress van het transport te verminderen. Deze transportdoosjes zullen in een grote tas moeten worden geplaatst om tocht en kou tijdens het transport zoveel mogelijk te voorkomen.

Eenmaal thuis gekomen zullen de vogels zo snel mogelijk maar toch op een rustige manier moeten worden overgebracht in de gereedstaande vogelkooi. Hiervoor zal een luikje van de vogelkooi moeten worden geopend en hier zal de kartonnen transportdoos voor moeten worden geplaatst waarvan de zijkant inmiddels is losgemaakt zodat deze in de kooi naar beneden kan worden geklapt. Hiervoor kan bijvoorbeeld een breinaald worden gebruikt zodra de transportdoos voor de opening is geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *