Virtual Visual Pinball

Ik ben al vaker bezig geweest met Visual Pinball. Hiermee is het mogelijk om softwarematig een flipperkast te maken waarop verschillende kasten kunnen worden weergegeven. Tot nog toe is er een zogenaamde stub gemaakt, dit is in feite het gedeelte van een flipperkast waar je met je handen op rust en waarin de flipperbutton (aan de zijkanten) en de bedienknoppen (aan de voorkant) zitten.

Er werden in die opzet twee schermen en een PC gebruikt. De beide schermen werden los op de eethoektafel gelegd en gezet en voor het liggende scherm werd de stub geplaatst. Het werkte op zich best wel goed, maar het moest steeds worden afgebroken als er gegeten moest worden.

Er is inmiddels een nieuw fenomeen en dat is Virtual Pinball. Hierbij wordt de gekozen flipperkast in een VR omgeving weergegeven. De bediening kan dan bijvoorbeeld met een racestuur worden gedaan. De beide schakelflippers op het stuur kunnen dan dienen als beide flipperknoppen.

Voor de launch (het weg schieten van de bal) kan een knop worden gebruikt (digitaal), maar je zou bijvoorbeeld ook een gaspedaal hiervoor kunnen gebruiken (analoog). In dit laatste geval kan worden bepaald hoever de launch knop moet worden uitgetrokken, maar volgens mij is het loslaten wat minder goed te regelen en in ieder geval voelt het niet erg natuurlijk aan.

Inmiddels is de nodige software voor zowel Visual Pinball als de Virtual versie daarvan gedownload en staat klaar om geïnstalleerd te worden op de simulatie PC. In dit pakket zijn ook een behoorlijk aantal tafels aanwezig zodat er al direct een goede keuze in tafels is.

Binnenkort dus maar eens het stappenplan gaan volgen waarin de gehele installatie procedure beschreven staat. Als dat inderdaad goed werkt en bevalt, dan zal de volgende stap gaan worden om een menu systeem in te gaan bouwen. Hierbij wordt gedacht aan Pinup Popper dat in ieder geval geschikt is voor Visual Pinball. Er zal nog uitgezocht moeten gaan worden of dit ook binnen Virtual Pinball bruikbaar is, maar ik vermoed van wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *