Stuurwiel of stub

Vooralsnog is het uitgangspunt van een VR pinball setup om voor de bediening van de flipperkast het racestuur te gaan gebruiken. Hierbij bedien je de flipperkast terwijl je op de autostoel zit en dat is natuurlijk behoorlijk comfortabel. Of het daadwerkelijk lekker speelt, dat zal nog moeten blijken. Mocht blijken dat het niet lekker speelt, dan zal alsnog nagedacht moeten gaan worden over het maken van een stub.

De bestaande stub is daarvoor niet bruikbaar, deze is ten eerste veel te klein en ten tweede zitten daar niet geschikte knoppen in. Er zijn zowel goede knoppen als een interface beschikbaar. De interface is momenteel ingebouwd in de eerste versie van de fader- en jingle start boxen en de knoppen zitten in een testversie van een arcade paneel.

Ook ligt er nog een plunger op de plank welke dan ook gebruikt zou kunnen gaan worden. Hiervoor zal dan alleen een koppeling met een potmeter gemaakt moeten gaan worden om de analoge signalen door te kunnen gaan geven. Vermoedelijk kan dan ook beter worden uitgegaan van een Arduino Micro.

Een Arduino Micro doet zich namelijk voor als een USB controller en heeft naast de nodige digitale aansluitingen ook analoge aansluitingen waar de potmeter van de plunger op aangesloten kan gaan worden. Het enige dat daarna nog moet worden gedaan is een sketch voor de Arduino schrijven, maar dat is al vaker gedaan en dus geen probleem.

Voordeel van een andere stub is niet alleen dat deze groter gaat worden om met name de plunger onder te kunnen brengen, maar dat deze daardoor ook steviger op zijn poten kan komen te staan. Er zal ook bekeken moeten gaan worden wat de maten van een dergelijke stub moeten zijn en ook hoeveel knoppen er nodig zijn.

  • 2 flipper knoppen
  • 2 magna save knoppen
  • 1 Launch button (voor die kasten die geen analoge launch ondersteunen
  • 1 Coin insert (kan ook met daadwerkelijke coin acceptor worden geregeld)
  • 1 Start
  • 1 Exit / Escape

In totaal zijn er dus 8 knoppen nodig en een plunger. Als basis voor de maten van de stub moet worden uitgegaan van de standaard maten van een flipperkast. Deze zijn 56 cm breed en aan de voorzijde 91 cm vanaf de vloer. De kast zelf is aan de voorkant 39 cm hoog. Voor de stub kan een diepte van 25 cm worden aangehouden.

In plaats van originele poten, kunnen poten zelf worden gemaakt door twee latten haaks op elkaar te bevestigen en deze dan op alle vier de hoeken met een paar schroeven aan de stub zelf te bevestigen. Aan de onderkant moet weer een plaatje hout gaan komen waar dan een hoogte verstelling in kan worden aangebracht. Hierdoor kan de stub steeds stevig met vier poten op de grond worden geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *