Diverse maten vogelkooi

Om een idee te kunnen krijgen hoe groot het nachthok en zo moet gaan worden, is in eerste instantie de huidige kooi maar eens opgemeten. De vogels waren hier niet blij mee, maar het moest toch even gebeuren. De kooi zelf is 50 cm hoog gemeten vanaf het wandmeubel tot aan de uitstekende rand waar het schuine gedeelte begint. De diepte van de kooi is 33 cm.

De opening, waar nu het badje in hangt, is 14 cm breed en 10 cm hoog en deze opening zit op 12 cm vanaf de bovenkant. Op het wandmeubel zitten beugels. Deze steken 13 cm boven het wandmeubel uit. De uitstekende rand aan de bovenzijde van de kooi steekt 2,5 cm uit. Deze rand kan mooi gebruikt gaan worden om het nachthok aan de kooi zelf te bevestigen.

Het nachthok kan bijna net zo diep worden gemaakt als de grote kooi, namelijk 30 cm. De beschikbare hoogte tussen de uitstekende rand en de beugels van het wandmeubel is 37 cm (50 – 13). Daarom kan het nachthok het beste ook iets van 30 cm hoog worden gehouden. Hierbij is rekening gehouden met de extra afstand die aan de bovenzijde nodig is voor de ophanghaken.

De breedte van het nachthok kan eveneens op 30 cm worden gehouden. Dit alles is meer ingegeven door de standaard maten van plaatmateriaal (61 cm) dan door wat anders. De bovenkant, achterkant, zijkanten en onderkant zullen dicht worden gehouden. Alleen aan de voorkant zal gaas aangebracht moeten gaan worden.

In de rechter zijkanten moet een opening worden gemaakt die aansluit op de grote kooi en voor deze opening zal een schuifdeurtje moeten worden aangebracht. Vanzelfsprekend zal er op de bodem van dit nachthok een schuifla moeten worden aangebracht waarin de bodembedekking kan worden geplaatst. Hierdoor is deze la eenvoudig te verwijderen en schoon te houden.

Op naar de eerste bouwtekeningen voor een dergelijk nachthok, heb ik weer wat te doen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.