Gedachten over vogelkooien

Vanmiddag even naar Jumper geweest voor bodembedekking en trosgierst. Gelijk ook even staan kijken bij de vogels en met name naar de kanaries natuurlijk. Ondanks dat het redelijk druk was voor de kooien, waren de kanaries toch behoorlijk rustig en bleven gewoon eten en zo. Ook even naar kooien gekeken en die vond ik in verhouding behoorlijk duur.

Aangezien ze alleen maar trosgierst hadden in zakken van 1 kilo en ik ook nog even in een andere winkel wilde kijken heb ik het adres van Pet’s Place opgezocht en zijn we daar naar toe gereden met alleen een zak bodembedekking in de auto.

De winkel van Pet’s Place maakte geen echt uitnodigende indruk. Vrij klein en het vissengedeelte vond ik er niet uit zien. Er was helemaal geen vogel gedeelte, maar wel een klein zakje trosgierst, dus dat hebben we maar gekocht.

Thuis van alles en nog wat opgemeten en nagedacht over mogelijkheden om naast de huidige kooi met zilverbekjes ook nog een kooi voor twee kanaries neer te zetten. Het probleem van het meubel zijn die uitstekende beugels.

Plank
De totale breedte van dit meubel is 130 cm en de stukken tussen de beugels zijn 80 en 40 cm breed. Het is echter mogelijk om een plank over de beugel aan te brengen waardoor je helemaal vrij bent in de plaatsing van de vogelkooien.

Om er voor te kunnen zorgen dat deze plank niet aan een of andere kant van de beugels af kan schuiven, zullen er aan de onderzijde latjes bevestigd moeten gaan worden om dit verschuiven te voorkomen. Hiervoor is echter extra ruimte nodig.

Deze plank kan een stuk wit geplastificeerd spaanplaat zijn in de maat 135×45 cm. Dit is geen gangbare maat, dus dit zal gezaagd moeten gaan worden uit een paneel van 250×50 cm dat €14,79 kost. Als balkjes onder deze plaat kunnen vurenhouten latten van 18×18 mm worden gebruikt. Deze kosten €4,99 bij een lengte van 270 cm. Voor deze plank ben je dus in totaal slechts €19,78 kwijt.

Kooi(en)
Voor de kooien zijn er twee mogelijkheden. De eerste is een kleine kooi waar de vogels tijdelijk in kunnen worden ondergebracht tijdens het schoonmaken van een grote kooi en de tweede is ook nog een grote kooi kopen voor twee kanaries.

Bi een extra (grote) kooi, zal bepaald moeten worden hoe groot deze maximaal kan zijn om nog, zonder problemen, op de bedachte plank te kunnen passen. De lengte van de plank is dus 135 cm. De huidige kooi is 55 cm, maar daar komt 16 cm bij voor het badje en 4 cm voor de waterbakjes. De totale benodigde breedte is dus 75 cm. Daardoor blijft er maximaal 60 cm over voor een extra kooi.

Bij een zoektocht naar een geschikte kooi voor twee kanaries kwam ik dezelfde kooi tegen als die we nu ook al hebben. Aangezien deze kooi goed bevalt is dit dus een goede optie. Bij bol.com komt deze op €70,00 (gratis verzending). Maar bij een zoektocht naar dit model kwam ik veel goedkoper uit.

Bij budgetkooien.nl kwam dit model op slechts €49,90 (exclusief €7,50 verzendkosten). Een kleine kooi kost daar slechts €31,50 (mogelijk ook nog €7,50 verzendkosten).

Een van de twee voerbakjes van de grote kooi kan gebruikt gaan worden als drinkbakje omdat er toch maar twee vogels in die kooi koen te zitten. Er is dan nog wel een badje (€4,60) en twee schommeltjes (€2,30 per stuk) nodig, een voor iedere kooi.

De totale kosten voor zowel een grote als een kleine kooi inclusief accessoires en de genoemde plank komen in totaal op €117,88 (of €125.38 als er twee maal verzendkosten moeten worden betaald. Hierbij komen eigenlijk alleen nog de kosten van twee kanaries. Deze kosten over het algemeen iets van €15,00 per stuk waardoor de totale kosten op €147,88 (of €155,38) gaan komen.

Vervolgens ook eens gekeken wat de prijzen zijn bij Hoodie in Waddinxveen. Daar komen de gewenste kooien op respectievelijk €54,99 en €34,99. Iets duurder dan dan bij budgetkooien maar als we ze daar gaan ophalen als we toch in de buurt zijn, dan scheelt dat ten eerste verzendkosten en ten tweede voorkom je mogelijk eventuele transport schade.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.