Hoe train je een kanarie

Kanaries zijn levendige en intelligente vogels die vooral bekend staan om hun zang en hun gezelligheid. Veel bezitters trainen hun vogel om op hun hand of op een stok te komen zitten of om vrij in de kamer rond te vliegen. Alhoewel jonge vogels eenvoudiger te trainen zijn kan je de meeste kanaries met voldoende geduld en steeds maar oefenen ook tam krijgen.

Stap 1 – Laat de kanarie aan de omgeving wennen
Het is het beste om met slechts een kanarie tegelijk te trainen waarbij er ook maar een kanarie in een kooi in de kamer aanwezig is. Kanaries zijn nogal op hun hoede voor mogelijke aanvallers in hun buurt. Heb dus geduld en laat de kanarie eerst wennen aan de omgeving.

Vermijd plotselinge bewegingen en harde geluiden als je de kamer binnen komt om de vogel niet op te schrikken. Neem de eerste paar dagen voldoende tijd om met de vogel in de kamer te zitten. Als je de kamer binnenkomt moet je een laag geluid maken of een deuntje fluiten en dit moet je iedere keer herhalen als je de kamer binnen komt. Dit wordt dan je “eigen geluid” voor de kanarie waardoor deze zich bewust gaat worden van je aanwezigheid.

Stap 2 – Hou de kooi op ooghoogte
Plaats de kooi dusdanig dat deze op ooghoogte is. Een kanarie kan nogal gestresst raken als deze teveel bewegingen met het hoofd moet maken. Plaats de kooi dusdanig in de kamer dat de vogel alle bewegingen kan volgen en je kan zien waardoor deze went aan je aanwezigheid.

Plaats ‘s-avonds een doek over de kooi zodat de vogel weet dat het nacht is en moet gaan slapen. Neem deze doek er in de ochtend weer vanaf zodat de vogel kan zien dat het weer dag is en tijd om “wat te gaan doen”.

Stap 3 – Kijk goed naar je kanarie
Vermijd direkt oogcontact als je de eerste keer de kamer binnenkomt en gaat zitten omdat veel vogels direct oogcontact als een gevaar zien. Hou daarom je kanarie vanaf een veilige afstand in de gaten. Je zal zien dat de kanarie de eerste paar dagen door de kooi vliegt, eet, drinkt en een bad neemt en een afwachtende houding in neemt als je in de buurt bent. Pas zodra de vogel niet meer rond fladdert en de veren gaat onderhouden, dan kan je langzaam maar zeker wat dichterbij gaan komen.

Stap 4 – Praat twee maal per dag rustig tegen je kanarie gedurende 10-15 minuten
Dit zorgt er voor dat na verloop van tijd de kanarie gewend raakt aan je stem en je gaat vertrouwen. Ga in de buurt van de kooi zitten, fluit naar de vogel en praat op een rustige manier. Na verloop van tijd gaat de kanarie je stem herkennen en je beschouwen als een vriend.

Stress is dodelijk voor kanaries dus maak geen plotselinge bewegingen of harde geluiden als je in de buurt bent. Sommige eigenaren maken een bepaald laag geluid, zoals “humming” of “sushing”. Dit wordt herhaald als ze de kooi benaderen. De kanarie went aan dit speciale geluid en zal dit gaan koppelen aan de eigenaar en aan vertrouwen.

Stap 5 – Plaats een speeltje of een extra zitstok in de kooi
Stop de kooi niet te vol met speeltjes, accessoires of zitstokken. Het is belangrijk dat de vogel vrij door de kooi kan vliegen en bewegen. Verwissel regelmatig de accessoires om afwisseling te houden, maar houdt altijd een tot twee items in de kooi. Hou in de gaten hoe de kanarie reageert op de diverse speeltjes en hoe er van stok naar stok wordt gevlogen.

Je kan ook een schaaltje met water in de kooi plaatsen, naast het normale drinkwater, zodat de vogel af en toe een bad kan nemen. Vul dit schaaltje met handwarm water en plaats het op de bodem van de kooi. Ververs dit water iedere dag samen met de andere bakjes van de vogel.

Stap 6 – Stop je hand, met iets lekkers er in, in de kooi
Nadat je een aantal dagen de kanarie in de gaten hebt gehouden, tegen de vogel hebt gesproken en met de speeltjes hebt laten spelen, kan je gaan proberen om je hand in de kooi te steken terwijl je iets lekkers vast houdt. Dit zal niet direct geaccepteerd worden, maar de vogel zal gewend gaan raken aan je hand in de kooi en zal het als een goed iets gaan zien omdat dat samen gaat met iets lekkers.

Snij groenten zoals broccoli, bloemkool, asperge, wortels en tomaten in stukjes als iets lekkers. Fruit zoals appel, bananen, druiven, perzik en meloen werken ook erg goed als iets lekkers. Hou het lekkers lichtjes vast tussen je vingers zodat het eenvoudig kan worden aangepakt door de kanarie.

Terwijl je het lekkers aanbiedt, moet je goed letten of de vogels tekenen van stress vertoont, zoals hijgen, van je weg vliegen en of de veren plat tegen het lichaam liggen. Als je een van deze tekenen ziet laat je het lekkers in de kooi achter en haal je je hand weg. Geef de volgende dag opnieuw op deze manier iets lekkers, maar laat je niet ontmoedigen als je weer tekenen van stress ziet.

Met voldoende geduld en volharding zal na verloop van tijd de vogel er aan gewend raken en op het lekkers gaan reageren. Zodra de kanarie zich veilig voelt zal de vogel het kopje scheef houden en naar je kijken. Sommige kanaries zullen een pootje op je hand zetten om aan te geven dat ze de aanwezigheid van je hand in de kooi geen probleem vinden. Als dit gedurende een langere tijd gebeurt, dan wordt het tijd om verder te gaan met de training.

Stap 7 – Begin opnieuw als de kanarie je bijt
Af en toe bijten kanaries, maar dit is niet pijnlijk of gevaarlijk, het voelt als een klein kneepje. Maar je moet zelfs een kleine beet zien als een teken dat de kanarie op dit moment niet getraind wil worden. Accepteer dit en trek je hand rustig terug uit de kooi en ga weer over tot het gadeslaan van de vogel en er rustig tegen praten gedurende een aantal dagen. Probeer daarna weer wat lekkers te geven met je hand in de kooi.

Stap 8 – Probeer de kanarie, buiten de kooi, vast te houden
Zodra de kanarie iets lekkers van je aanneemt en reageert op je “speciale geluid” door naar je te kijken en met een pootje op je hand te gaan zitten, kan je gaan proberen of deze helemaal in je hand wil komen zitten zodat je de vogel uit de kooi kan nemen als voorbereiding op de verdere training. Het is namelijk erg moeilijk om de kanarie verder te trainen als deze in de kooi zit.

Als de kanarie zich op zijn gemak voelt bij je, zal deze geen tekenen van stress en dergelijk vertonen als de vogel buiten de kooi wordt gehaald. De tijd waarop dit kan gaan gebeuren varieert van vogel tot vogel, maar zal zeker vier tot zes weken gaan duren.

Om de kanarie goed vast te houden moet je de palm van je hand op de rug houden en je duim en wijsvinger aan weerskanen van de kop te houden. Maak daarbij je speciale geluid en gebruik je vinger om de kanarie zachtjes te aaien over de borst. Dit zorgt er voor dat de vogel zich buiten de kooi en in je hand op zijn gemak gaat voelen.

Stap 9 – Gebruik een zitstokje om de kanarie uit de kooi te krijgen
Probeer of de kanarie uit de kooi is te halen terwijl deze op een zitstok van ongeveer 45 cm zit. Zorg er voor dat alle ramen en deuren in de kamer gesloten zijn zodat de vogel niet weg kan vliegen. Steek de zitstok tussen de tralies door, zo dicht mogelijk bij het deurtje, en open daarna het deurtje. Mogelijk moet je iets lekkers aanbieden om de vogel over te halen om buiten de kooi op het stokje te komen zitten.

Je moet ook een andere zitstok in de buurt van de kooi hebben zoals een tak van een boompje in een pot of een normale zitstok om je kanarie een plek te geven waar deze kan landen. Jaag de vogel nooit van de kooi weg omdat dit er voor kan zorgen dat de vogel bang wordt om de vertrouwde kooi te verlaten. Zelfs één slechte ervaring kan er voor zorgen dat alle voorgaande training teniet wordt gedaan. Laat de vogel zelf uit de kooi komen eventueel met behulp van iets lekkers.

Stap 10 – Roep de vogel om naar je hand te komen
Zodra de vogel uit zichzelf uit de kooi gaat komen en gaat rondvliegen en op allerlei plaatsen gaat zitten, kan je proberen of de vogel op je hand wil komen zitten. Gebruik weer iets lekkers om de vogel zo ver te krijgen. Zodra de vogel uit de kooi is, hou je iets lekkers tussen twee vingers. Maak op deze manier een zitstok waar de vogel op kan landen. Roep de kanarie met je speciale geluidje.

Als de kanarie met succes op je vingers is geland moet je deze belonen met iets lekkers. Doe dit regelmatig zodat de vogel zonder problemen op je hand landt of in sommige gevallen op je hoofd. Met voldoende training raakt de vogel er aan gewend om op je hand of je hoofd te landen.

Stap 11 – Laat de vogel uit zichzelf naar de kooi terug vliegen
Om er voor te zorgen dat je kanarie goed getraind en tam wordt moet deze uit zichzelf naar de kooi terug keren. Jaag de vogel hierbij nooit op want dit kan de vogel bang maken. Gebruik stukjes fruit om de vogel er toe te brengen om zelf naar de kooi terug te keren. Houdt het lekkers tussen je vingers, net binnen de kooi. Zodra de kanarie veilig in de kooi zit, krijgt deze het lekkers.

In uitzonderlijke gevallen zal de vogel niet uit zichzelf naar de kooi terug willen ondanks dat het tijd is om te gaan slapen of als je weg moet. Als dit het geval is moet je de kamer donker maken en de vogel snel en zorgvuldig met een net vangen. Wees heel voorzichtig als je de vogel terugplaatst in de kooi. Gebruik alleen een net als dit absoluut noodzakelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.