Thema baan

Om een uitgangspunt voor een baan te hebben moet er eerst een thema worden bedacht dat op die baan weergegeven moet gaan worden. In het verleden is er al eens een mijnbouw thema geweest, compleet met ondergrondse gangen en een thema voor een steenfabriek. Deze waren beiden behoorlijk ingewikkeld van opzet. De nieuwe opzet moet een stuk eenvoudiger gaan worden.

Omdat we nu in Drenthe wonen lijkt een thema dat is gebaseerd op Drenthe een voor de hand liggend iets. Er zou een oude turfwinning weergegeven kunnen gaan worden. Daar werd op het laatst ook een veldbaan voor gebruikt om de gestoken turven naar de fabriek te brengen.

Om mogelijk een idee op te doen van een sporenplan met dit thema is eens gekeken naar de plattegrond van het veen museum in Emmen. Dat heeft echter maar twee sporen, de ene is een rondgaande baan rondom het grootste gedeelte van het museum en de andere is een hondenbot met keerpunten bij het centrale station en vermoedelijk ergens op de veenopgraving. Niet echt toepasbaar, dus zelf maar iets gaan bedenken.

Zowel op de fabriek als bij de winning kan er een wissel worden geplaatst waardoor het spoor de functie krijgt van het ophalen van volle wagons op de winning om die op de fabriek te (laten) legen en daarna met lege wagons weer terug te gaan rijden naar de winning.

Op de fabriek kunnen de beide sporen redelijk dicht bij elkaar komen te liggen, bij de winning mogen de sporen gerust wat verder uit elkaar worden gelegd waardoor mogelijk het idee van twee verschillende winplaatsen ontstaat.

Ergens op de baan, mogelijk al opvulling van een hoekje, kan vervolgens ook nog eens een hunebed worden geplaatst compleet met wat bomen er omheen. Hiervoor kan een 3D versie van D27 voor worden geprint in een toepasselijke schaal.

De totale nuttige ruimte voor een baanplan is 99 x 66 cm. Gezien de doorsnede van een cirkel in schaal H0f (23 cm) moet hier toch wat van gemaakt kunnen gaan worden. Bijvoorbeeld de fabriek rechtsboven, dan de baan in een soort S figuur neer leggen en de beide turfwinningen aan de linker onder- en zijkant.

Voor de bogen heb je dan minimaal twee maal die 23 cm nodig wat bij elkaar 46 cm is. Dan blijft er nog 20 cm over om dit basis principe breder te gaan maken. Ook in de breedte gezien is er voldoende ruimte. 99 cm – 23 cm is 76 cm voor rij- en opstelsporen.

Zo blijft er ook nog voldoende ruimte over om de nodige scenery neer te gaan zetten. Mogelijk kan deze ook zelf gemaakt worden, want ik ga er niet van uit dat er veel scenery zal zijn die in een dergelijke omgeving past en die gewoon te koop is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.