Orde in de muziek chaos

Ik heb zachtjes gezegd “redelijk wat muziek” op het netwerk staan. Dit is in een aantal groepen onderverdeeld (Artiest, Verzamel, Luisterboek en dergelijke). Binnen de groep Artiest is een onderverdeling op alfabet gemaakt en daarbinnen zijn de albums (of losse nummers) van de diverse artiesten opgenomen.

In totaal zijn dit momenteel een kleine 80.000 nummers en het wordt onderhand tijd om dit eens in een database te gaan zetten zodat er een duidelijk overzicht komt van de aanwezige muziek, dat er gezocht kan worden op artiest of genre en dergelijke en dat de betreffende nummers afgespeeld kunnen gaan worden.

Daarom maar eens op zoek gegaan naar een geschikt programma hiervoor en daarbij liep ik al snel tegen Media Monkey aan. Dit is een gratis programma, maar er is ook een betaalde (Gold) versie met meer mogelijkheden. Dit programma gisteren op de laptop gezet en een scan opgestart van de audio share op het netwerk.

Dit maar gedurende de nacht door laten lopen en vandaag bleek dat er iets meer dan 6,5 uur nodig is geweest om alle nummers te scannen en in de database op te nemen. Bij het nalopen van de artiesten in die database kwam ik allerlei “vreemde zaken” en benamingen tegen die terug te voeren zijn tot foutieve tags binnen de MP3 bestanden.

Begonnen om dit te herstellen, maar het bleken er dusdanig veel te zijn dat deze benadering niet de goede is. Het is vermoedelijk beter om eerst de nummers op de audio share te gaan controleren op het hebben van correcte tags en deze waar nodig aan te passen. Hierna kan de huidige database worden leeggemaakt en kan er een nieuwe scan worden opgestart.

Een leuk klusje voor de lange winteravonden die nog moeten komen. Gezien de hoeveelheid nummers, loop ik het risico dat ik hiermee nog wel tot de lente bezig kan zijn. Kan ik gelijk een schoning gaan maken op de aanwezige muziek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.